Informatiebeveiliging en privacy zijn belangrijk. Maar hoe regel je dat goed binnen je onderwijsorganisatie? De Aanpak IBP, een online stappenplan, ondersteunt scholen hierbij. Sinds medio mei is de Aanpak IBP helemaal vernieuwd.

De Aanpak IBP helpt scholen bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van IBP-beleid. De aanpak biedt templates voor beleidsplannen, checklisten en inzicht in alle wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden. Ook bevat de Aanpak IBP richtlijnen en tips over zaken als het regelen van cameratoezicht op school, het vragen van toestemming bij het delen van beeldmateriaal of het aanstellen van een functionaris voor gegevensbescherming.

In de Aanpak IBP is op een rij gezet wat scholen moeten weten en doen als het gaat om IBP, of het nu gaat om beleid of het gebruik van foto’s. Bij elke maatregel staat wie welke verantwoordelijkheid draagt en hoe scholen er praktisch mee aan de slag kunnen.

Na het doorlopen van het stappenplan voldoet de school aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Een handige begrippenlijst legt uit wat er bedoeld wordt met begrippen als autorisatiematrix, BIV-classificatie of dataportabiliteit. De gebruiker vindt ook praktische tools en downloads die helpen om IBP vorm te geven op school.
De aanpak IBP is bedoeld voor schoolbestuurders, managers of verantwoordelijken IBP, informatiemanagers, security officers, functioneel beheerders, ict-coördinatoren en kwaliteitsmedewerkers die zich bezighouden met IBP. De vernieuwde Aanpak IBP is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de PO-Raad en VO-raad.

 

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!