Het ministerie van OCW wil vaart zetten achter het wetsvoorstel vereenvoudiging bekostiging. Zij wil het wetsvoorstel zo snel mogelijk laten behandelen in de ministerraad.

In het meest gunstige scenario zou het voorstel in juni naar de Raad van State gaan. Deze zou dan in september advies uit kunnen brengen, waarna het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer kan. Treedt er echter vertraging op, dan gaat het wetsvoorstel na de zomer naar de Raad van State. Op dit moment is invoeren van de vereenvoudiging in 2021 nog mogelijk.

Het ministerie ontwikkelt een model om berekeningen te maken met de gegevens van 2018. Daarbij wordt gekeken naar scenario’s om de herverdeeleffecten voor specifieke groepen scholen, zoals brede scholengemeenschappen met vbo, te verminderen. De berekeningen leiden uiteindelijk tot nieuwe, meer actuele tarieven.

Over de zogenaamde ‘laatste scholen’ wordt nog nagedacht. Daarbij is de vraag: hoe voorkomen we dat aanbod wegvalt, waardoor leerlingen een onverantwoord lange reistijd krijgen? Ook moet nog worden bepaald welke scholen vallen onder ‘laatste scholen’. Nog een discussiepunt: de manier van steunverlening. Daarbij zouden factoren als reistijd, aanbod en mate van krimp een rol moeten spelen. Als steun wordt verleend, zou het aantal leerlingen van de vestiging bepalend moeten zijn voor de hoogte van de steun. Hoe kleiner het aantal leerlingen, des te hoger het bedrag per leerling.

Ook over de stapeling van effecten spreekt OCW met het onderwijsveld. Hierbij gaat het erom dat scholen en samenwerkingsverbanden last hebben van negatieve financiële gevolgen van de vereenvoudiging bekostiging en bijvoorbeeld krimp of herverdeeleffecten zware zorg.

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!