Soepeler regels, opdat kinderen die veel onderwijs- en zorgondersteuning nodig hebben, vaker onderwijs kunnen volgen. Dat is het idee achter een nieuwe maatregel van het ministerie van Onderwijs. Bij wijze van proef worden voor enkele duizenden kinderen de regels versoepeld op het punt van de inhoud van onderwijs, onderwijstijd en de locatie. Ook wordt 2,5% van het budget van samenwerkingsverbanden geflexibiliseerd.
De flexibilisering is bedoeld voor kinderen die thuis zitten, die niet meer naar school hoeven omdat ze daar fysiek of mentaal niet toe in staat zijn en leerlingen die dreigen uit te vallen. Het gaat om kinderen en jongeren tot 21 jaar. Vanaf januari 2023 kunnen gedurende vijf jaar enkele duizenden kinderen gebruik van maken van de flexibilisering.
“Ieder kind verdient goed onderwijs”, aldus minister Slob. “Juist ook kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan anderen. We gaan kijken wat er gebeurt als bepaalde regels geen barrière meer vormen. Afhankelijk van de uitkomsten bekijken we of we meer kinderen kunnen helpen met een vergelijkbare aanpak. Zodat ieder kind zich maximaal kan ontwikkelen.”
Er wordt gestart met maximaal 80 initiatieven waar kinderen onderwijs en zorg krijgen. Deze mogen afwijken van belemmerende wet- en regelgeving. Gedurende vijf jaar wordt bijgehouden wat de effecten zijn op uitval of verzuim. Het betreffende besluit gaat op 1 november in internetconsultatie.

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!