In de cao is geregeld dat schoolleiders geld voor hun eigen professionalisering krijgen. In de praktijk komt er echter vaak voor dat een opleiding niet doorgaat of erg veel eigen tijd vergt omdat er geen vervanging is. Staatssecretaris Dekker wil dit knelpunt oplossen door van 2017 tot 2022 € 40 miljoen uit te trekken voor de vervanging van schoolleiders als zij bezig zijn met een masteropleiding.

De verwachting is dat jaarlijks 250 schoolleiders gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming. Dekker: “We streven naar een goede schoolleider voor elke school. Een masteropleiding kan daarbij helpen.” De staatssecretaris vindt het belangrijk dat schoolleiders ook met elkaar van gedachten wisselen over hun eigen professionalisering. De Nationale Schoolleiders Top is een instrument om dit gesprek te bevorderen. De staatssecretaris nam het initiatief voor de eerste Schoolleiders Top voor het PO, samen met de Algemene Vereniging van Schoolleiders, de PO-Raad, Schoolleidersregister PO en NL2025, een platform van onder andere ondernemers, sporters, wetenschappers en kunstenaars dat zich inzet voor een betere toekomst van Nederland.

In oktober kwamen meer dan 500 basisschoolleiders bijeen in Utrecht om te praten over de ambities en plannen voor hun scholen. Samen met ondernemers, topsporters en kunstenaars keken ze naar hun vak en zochten ze naar manieren om creatieve en innovatieve verbeteringen door te voeren. Onder anderen minister-president Rutte, topsportcoach Gerard Kemkers en museumdirecteur Cathelijne Broers schoven aan om met de schoolleiders mee te denken.

Schoolleiders kunnen de komende tijd ook deelnemen aan regionale bijeenkomsten, die door de AVS worden georganiseerd. Door deze bijeenkomsten kunnen zij elkaar blijvend steunen bij het waarmaken van hun ambities. Hierbij is het de bedoeling dat deelname als informeel leren wordt aangemerkt, zodat schoolleiders dit kunnen gebruiken voor herregistratie in het Schoolleidersregister PO.

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!