In de grote steden dreigt een tekort aan scholen omdat er steeds meer mensen met kinderen wonen. Het tekort verschilt overigens erg per buurt, zeggen onderwijswethouders. “Het is best een ingewikkelde puzzel en dat moet je superzorgvuldig doen.”

Bijbouwen is het devies, terwijl de gemeenten de bestaande scholen dolgraag willen uitbreiden. En daar zit hem het pijnpunt, constateert de Haagse wethouder van Onderwijs Ingrid van Engelshoven. “We zien dat het aantal schoolgaande kinderen in de grote steden blijft groeien, maar we zien ook dat de middelen die we van de Rijksoverheid krijgen voor onderwijshuisvesting en onderwijsbeleid dalen. De oplossing? Kijk waar de leerlingenaantallen groeien en laat de ontwikkeling van de middelen die we krijgen daarmee in de pas lopen. Dat gebeurt op dit moment niet.”

De Rijksoverheid schroeft de bijdrage namelijk steeds verder terug, constateert Van Engelshoven. “Zeker als het gaat om basisscholen, wil je dat kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen, en daar zit het knelpunt: de capaciteit van de scholen per buurt strookt niet met de vraag en daar moeten we wat aan gaan doen.”

“In het basisonderwijs zien we een groei van zo’n 6,5 procent aankomende vijf jaar en de komende tien jaar heb je het echt over een groei van 9 procent. Dat komt vooral doordat de stad heel populair blijkt om kinderen op te voeden. “Je ziet dat er meer kinderen geboren worden in de stad en dat gezinnen met kinderen langer in de grote stad blijven wonen. Zo langzamerhand merk je dat dat gaat knellen in de scholen. Als je die groei van het aantal leerlingen vertaalt, dan gaat het om zo’n 236 lokalen.”

Bron: bnr.nl

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!