Onderwijs en boeken moeten gratis zijn, daarover is de wet duidelijk. Maar veel scholen laten leerlingen daar toch voor betalen, zo meldt het programma Radar op NPO Radio 1.

De redactie ontving deze zomer meldingen over scholen die de regels op dit punt overtreden. Ze laten de gratis schoolboeken bijvoorbeeld pas leveren als het geld voor de werkweek is overgemaakt.

Een school mag wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Als ouders dit niet kunnen betalen, moet de school een alternatief bieden. Een leerling mag dan toch mee naar de werkweek, of krijgt een alternatief programma.

De SP en GroenLinks gaan over deze kwestie Kamervragen stellen. Het SP-Kamerlid Peter Kwint schrijft momenteel samen met GroenLinks een nieuwe wet waardoor kinderen van minder rijke ouders nooit meer uitgesloten kunnen worden van activiteiten.

Volgens de Kinderombudsman maakt het uit in welke gemeente je woont: in sommige gemeenten krijgen arme gezinnen een vergoeding waarmee ook de vrijwillige ouderbijdrage kan worden betaald, maar in veel gemeenten is er niet zo’n regeling.

 

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!