Basisscholen mogen privégegevens van leerlingen doorspelen aan makers van digitaal lesmateriaal. Staatssecretaris Dekker schrijft aan de Tweede Kamer dat dat niet in strijd is met de privacywetgeving.

Vorige maand ontstond ophef over een computersysteem, dat gegevens van leerlingen en hun vorderingen doorstuurt naar de uitgeverijen. De Kamer wilde uitleg van Dekker.

Codenaam

De staatssecretaris schrijft nu dat zo’n systeem toegestaan is, als het nodig is voor het onderwijsproces. De school hoeft de ouders niet om toestemming te vragen. Wel moet het gebruik van de gegevens tot een minimum beperkt worden.

Volgens Dekker wordt er gewerkt aan een systeem waarbij de gegevens “gepseudonimiseerd” worden. Dan zijn leerlingen bij uitgeverijen niet meer bekend onder hun eigen naam, maar onder een soort codenaam.

Convenant

De scholen en de uitgevers werken inmiddels aan een convenant over hun rollen en verantwoordelijkheden.

Dekker ontkent nogmaals dat hij een rapport over het onderwerp bewust heeft achtergehouden. Volgens hem stond het gewoon op de website van het ministerie en hebben verschillende media er destijds aandacht aan besteed.

Bron: NOS

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!