Passend onderwijs werkt niet goed: dat vinden de coalitie- én oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Er zijn te veel thuiszitters, ouders worden onvoldoende gehoord en het beschikbare geld komt volgens de politiek niet op de juiste plek terecht.

De kritiek richt zich onder andere op de samenwerkingsverbanden. Deze organisaties verdelen overheidsgeld voor zorgleerlingen in hun regio. Ieder samenwerkingsverband mag zijn eigen werkwijze toepassen. Voor kinderen kan het daardoor echt uitmaken in welke regio zij wonen. Dat vindt de Tweede Kamer ongewenst.

Sommige samenwerkingsverbanden potten onterecht geld op, zeggen CDA, D66, PVV en GroenLinks. Sander Dekker, de voormalige staatssecretaris van Onderwijs, constateerde tijdens zijn bewind al dat er zo’n 111 miljoen euro ongebruikt op de plank lag. De politieke partijen vergeten daarmee kritisch naar zich zelf te kijken. Immers, als je iedere keer laat en onaangekondigd een samenwerkingsverband bekostigt, geef je een samenwerkingsverband geen mogelijkheid meer om een goede bestemming te vinden voor het geld.

Veel partijen (ChristenUnie, PVV, SP, GroenLinks) willen dat de samenwerkingsverbanden meer beslissingen kunnen gaan nemen. Nu kan een leerling langdurig vast komen te zitten, omdat niemand een besluit neemt.

De Kamer vraagt minister Slob om oplossingen aan te dragen. Idee van onze zijde: wellicht kan OCW een meerjarenbegroting op laten maken over vijf jaar, zodat de samenwerkingsverbanden weten waar zij aan toe zijn en eens echt beleid kunnen maken over een langere termijn?

 

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!