De kans dat pensioenen volgend jaar moeten worden gekort is afgelopen kwartaal gegroeid. Door de lage rente is de financiële positie van de grote Nederlandse pensioenfondsen verder weggezakt. Ook het pensioenfonds voor overheid en onderwijs (ABP) zit in de gevarenzone. Volgens de fondsen komen kortingsmaatregelen met de dag dichterbij en bestaat er een grote kans dat de pensioenen in 2017 moeten worden verlaagd. “We verkeren in de gevarenzone”, benadrukte ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Eind dit jaar wordt besloten welke maatregelen fondsen precies moeten nemen om hun situatie te verbeteren. Daarvoor wordt gekeken naar hoe ze er dit jaar gemiddeld voorstonden. Probleem is dat de fondsen door de huidige lage rente veel meer geld in kas moeten houden om in de toekomst alle pensioenen te kunnen uitkeren. Hierdoor zakt hun zogeheten dekkingsgraad steeds verder weg, ondanks dat ze nog wel geld verdienen met beleggingen.

“Instrumenten zoals niet indexeren en premie verhogen zijn al ingezet”, meldt ABP. Er rest volgens het fonds daarom dus nog één middel als de dekkingsgraad eind december onder de 90 procent zou staan: lagere uitkeringen. ABP kent nu een gemiddelde van 96,8 procent. De laatste keer dat een aanzienlijke groep fondsen de pensioenen moest verlagen was twee jaar geleden.

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!