De naheffing die een aantal scholen kregen van de Belastingdienst voor de betaling van overblijfouders, is terecht opgelegd. De scholen hadden zich moeten houden aan de maximumbedragen van de vrijwilligersvergoeding. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij vragen beantwoordt over de naheffingen bij scholengemeenschappen.

RTL Nieuws berichtte eerder over de honderdduizenden euro’s die de scholen moesten afrekenen met de Belastingdienst voor de betaling aan overblijfouders. De aangeslagen scholen vinden die naheffing niet terecht, omdat de overblijfmoeders meer zouden doen dan alleen een uurtje oppassen tijdens de lunchpauze. De berekening voor de vergoeding per uur valt volgens de scholen daarom wel degelijk binnen de norm voor vrijwilligers.

Wiebes laat onder meer weten dat de Belastingdienst naheffingen kan opleggen over vijf jaar. ‘Op grond van de vrijwilligersregeling kunnen geringe vergoedingen onbelast blijven als aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Tijdens zijn controle kan de Belastingdienst constateren dat uitgekeerde vergoedingen aan overblijfouders niet voldoen aan deze voorwaarden. De beloning die niet voldoet aan de voorwaarden van de vrijwilligersregeling kan fiscaal worden gekwalificeerd als inkomen uit dienstbetrekking, dan wel als inkomen buiten dienstbetrekking. In beide gevallen gaat het dan om belast inkomen. Bij een dienstbetrekking wordt de naheffing van belasting en premie opgelegd aan de instelling. De Belastingdienst kan over de vijf afgelopen jaren corrigeren,’ aldus de staatssecretaris.

Op de vraag of hij bereid is in gesprek te gaan met de Belastingdienst en of hij bereid is te bevorderen dat de opgelegde boete wordt ingetrokken, laat Wiebes weten dat hij daarvoor geen aanleiding ziet.

Bron: Accountancynieuws.nl

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!