Met twee moties wil de Tweede Kamer de administratie rond passend onderwijs inperken. Beide zijn met brede steun aangenomen.

De eerste motie, ingediend door Lisa Westerveld (SP) en Kirsten van den Hul (PvdA), zorgt ervoor dat niet langer de leeftijd van leerlingen, maar hun ontwikkelingsperspectief bepaalt wanneer ze de school verlaten.

Vanuit de wet mogen leerlingen speciaal onderwijs volgen tot en met het jaar waarin ze twintig worden. De laatste jaren werd echter hun ontwikkelingsperspectief steeds minder meegewogen bij de beslissing of ze binnen het speciaal onderwijs mochten blijven. De samenwerkingsverbanden, die de middelen beheren, zouden te vaak de hand op de knip houden. Sommige gaven geen toelaatbaarheidsverklaringen meer uit na de achttiende verjaardag.

De tweede motie, ingediend door Eppo Bruins (CU), leidt ertoe dat een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs zo veel mogelijk wordt afgegeven voor de hele schoolperiode. Deze is nu vaak maximaal drie jaar geldig, terwijl veel leerlingen blijvende beperkingen hebben. Het voortdurend aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen kost medewerkers nu enorm veel tijd. De uitvoering van deze motie zal het speciaal onderwijs veel werk gaan schelen.

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!