De vier grootste Nederlandse gemeenten trekken de komende vier jaar bij elkaar meer dan 200 miljoen euro extra uit voor onderwijs. Dat blijkt uit de financiële paragrafen van de coalitie-akkoorden. Het extra geld wordt onder meer gebruikt om de kwaliteit van leraren fors te verbeteren en voor het oprichten van alles-in-één-scholen: voorzieningen met alle kindvoorzieningen op één plaats, waar de kleintjes al halverwege hun tweede jaar terechtkunnen.

Nu op één na alle colleges van burgemeester en wethouders zijn gevormd, onderzocht Trouw de coalitie-akkoorden van de twintig grootste gemeenten. Opvallend daarin is dat veel colleges extra geld voor onderwijs uittrekken.

Vooral Amsterdam pakt flink uit, met volgend jaar ruim 27,5 miljoen euro en vanaf 2016 36,5 miljoen euro extra per jaar. Over vier jaar komt dat uit op 137 miljoen euro extra. Dat wordt in Amsterdam behalve aan kwaliteitsverbetering ook besteed aan meer tweetalig onderwijs (Nederlands en Engels). Het vorige college in Amsterdam was juist van plan om in 2015 18 miljoen op onderwijs te bezuinigen.

Ook de andere grote steden hebben fikse bedragen extra over voor onderwijs.

Het volledige artikel leest u hier

Bron: Trouw

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!