De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel integratie van leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en praktijkonderwijs (PrO) in passend onderwijs. Dinsdag hebben de Kamerleden gestemd over de wet, amendementen en moties die tijdens de wetsbehandeling zijn ingediend. Dit meldt Passend Onderwijs.

Met het wetsvoorstel worden de samenwerkingsverbanden van het voortgezet onderwijs verantwoordelijk voor de toewijzing van de leerlingen naar het LWOO en PrO en de bijbehorende budgetten. Hiermee komt de verantwoording voor alle vormen van onderwijsondersteuning die leerlingen in de klas nodig hebben bij de samenwerkingsverbanden terecht. Zo kunnen ze goed afwegen welke ondersteuning het beste bij een leerling past.

Het grootste deel van de Tweede Kamer was positief over de integratie van LWOO en PrO. Enkele partijen, zoals de PvdA, vroegen zich eerder al af of het wel verstandig is om de samenwerkingsverbanden de ruimte te geven om eigen criteria op de stellen voor praktijkonderwijs. Daarom is op initiatief van de PvdA de mogelijkheid om eigen criteria op te stellen voor PrO uit de wet gehaald. De samenwerkingsverbanden kunnen er dus alleen voor kiezen om de criteria voor LWOO zelf te bepalen.

De wet moet nu nog behandeld worden in de Eerste Kamer. Als deze ook instemt, gaat de wet op 1 augustus 2015 in. Als de wet ingaat, moeten de samenwerkingsverbanden vanaf die datum hun ondersteuningsplan aanpassen. Per 1 januari 2016 worden de verbanden dan verantwoordelijk voor het toewijzen van de ondersteuning voor LWOO en PrO en de bijbehorende budgetten.

Bron: Nationale Onderwijsgids

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!