De Inspectie van het Onderwijs is positief over de financiële bedrijfsvoering van het primair en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit de Staat van het Onderwijs 2019 die op 10 april uitkwam. De inspectie ziet in beide sectoren een stabiele financiële bedrijfsvoering.

In het po beweegt de rentabiliteit zich sinds 2014 tussen de -0,4 en +1,1 procent. De financiële gezondheid van de onderwijsinstellingen op de langere termijn (solvabiliteit) is sinds 2013 steeds verbeterd. Ook de meeste vo-scholen hebben een goede financiële positie. Hier lag de liquiditeit in 2017 met gemiddeld 1,80 ver boven de signaleringsgrens van de inspectie. De rentabiliteit bedroeg 0,9 procent.

De goede resultaten in het po en vo hebben echter ook een keerzijde, aldus de inspectie. Door het te voorzichtig begroten door de besturen, blijft er jaarlijks veel geld over dat toegevoegd wordt aan de reserves.

Het aantal besturen dat onder verscherpt financieel toezicht staat, is in beide sectoren afgenomen. In het po waren dat er op 1 augustus 2018 nog vijf. In het vo daalde het aantal besturen onder verscherpt financieel toezicht in 2018 van tien naar zeven. Bij slechts één vo-bestuur zagen de inspecteurs op dit punt een verband met krimp in de regio.

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!