Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil niet meer geld steken in het onderwijs voor vluchtelingenkinderen. Hij reageert hiermee op een peiling in opdracht van de PO-Raad waaruit blijkt dat basisscholen vinden dat zij te weinig geld krijgen voor onderwijs aan vluchtelingenkinderen. De Tweede Kamer is verdeeld over de financiering van onderwijs aan vluchtelingenkinderen. 

In een gesprek met NU.nl zegt Dekker dat “basisscholen op basis van het aantal asielzoekerskinderen dat zij opvangen extra bekostiging krijgen. Dat is al jaren zo. Grotere instroom betekent dat ze dus ook meer geld krijgen”. De staatssecretaris gaat ervan uit dat jonge kinderen de Nederlandse taal snel leren, zodat er slechts een jaar extra subsidie nodig is. Als het nodig is, kunnen scholen volgens Dekker na een jaar ook gebruik maken van het potje voor onderwijsachterstanden.

Volgens voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten is het een illusie om te denken dat de achterstanden in een jaar zijn in te lopen. De PO-Raad is bang dat het gebrek aan geld uiteindelijk ten koste gaat van andere leerlingen. Uit de peiling van de PO-Raad blijkt dat tweederde van de basisscholen zelf geld bij moet leggen om het onderwijs te kunnen bekostigen.

Dekker is momenteel wel bezig met een brief aan de Kamer waarin de financiële consequenties van de vluchtelingenstroom voor het onderwijs in kaart worden gebracht.

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!