Scholen hebben de 150 miljoen euro die ze vorig jaar hebben gekregen voor meer leraren goed gebruikt. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is daarvan overtuigd, zei hij in de Tweede Kamer.

Hij reageerde daarmee op forse kritiek van de oppositie die stelt dat de belofte om met het geld drieduizend extra leraren aan te nemen, niet is gehaald. Vooral SP en CDA haalden uit en spraken van “een lege huls” en “een marketingpraatje”. Ze denken dat scholen het geld veelal aan andere zaken hebben uitgegeven.

Vrij besteedbaar budget
De bestemming valt niet goed aan te tonen, omdat het extra geld in het vrij besteedbare budget van de scholen terecht is gekomen. Dat was ook zo afgesproken, maar het irriteert de Kamer toch dat er onduidelijkheid bestaat over de besteding. Ook regeringspartij PvdA wil dat scholen beter aantonen of ze met dit soort middelen echt de afspraken nakomen die zijn gemaakt in de onderwijssector.

Dekker wees erop dat het om zeker achtduizend scholen gaat en het dus niet zo is dat elke school één leraar erbij krijgt. Het kan volgens hem ook zo zijn dat een parttime baan een voltijdse baan wordt of dat een leraar toch binnenboord kan worden gehouden als het aantal leerlingen terugloopt. Daarom vindt de staatssecretaris het juist goed dat scholen hun eigen keuze kunnen maken en hij vertrouwt erop dat zij verstandige beslissingen nemen.

Vanaf 2015 zullen veel oudere leraren stoppen met werken, scholen moeten dan sowieso nieuwe leraren aantrekken.

Bron: ANP

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!