Scholen in het voortgezet onderwijs moeten veel meer gaan samenwerken om de gevolgen van krimp op te vangen. Dat zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Tachtig procent van de scholen in ons land krijgt met krimp te maken. In bekende krimpregio’s als Zeeland, Limburg, Oost-Groningen en de Achterhoek is de krimp het sterkst, maar het hele land krijgt ermee te maken.

Volgens Dekker is het niet iets tijdelijks en moeten scholen “nu niet in de koplampen gaan zitten staren, maar in actie komen”. Dekker: “Het is beter één sterke school te hebben dan twee die het niet gaan redden”.

De staatssecretaris kondigde al eerder aan dat regels gaat aanpassen zodat samenwerking voor scholen makkelijker wordt.

Dekker ziet gemeenten waar het goed gaat, maar ook gemeenten waar scholen meer elkaars concurrenten zijn. Die kant moet het volgens hem niet op.

In Maastricht worden sinds de zomervakantie alle middelbare scholieren op schooltype bij elkaar gezet. Er komt dus één school voor het vmbo, één voor de havo en één voor het vwo.  Daarmee verdwijnt de brede scholengemeenschap. Dekker:”Ik ben op zich voorstander van brede gemeenschappen, maar als het niet anders kan, dan is de Maastrichtse oplossing een uitkomst. Het garanderen van onderwijs heeft de prioriteit”.

Zie de site van de NOS voor interviews met staatssecretaris Dekker.

Bron: NOS

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!