Er is nog 100 miljoen euro over aan onderwijsgeld. Dat geld is niet in 2014 uitgegeven en zal volgens het ministerie van Onderwijs in 2015 wél worden uitgegeven. De SP weet al een bestemming voor het overgebleven geld: het basisonderwijs.

Uit antwoorden van minister Jet Bussemaker van Onderwijs op Kamervragen over de najaarsbegroting blijkt dat er sprake is van ‘onderuitputting’. Volgens haar komt het doordat er 68 miljoen euro minder is uitgegeven en 32 miljoen euro meer is ontvangen.

Het geld komt grotendeels, 25 miljoen euro, door een ‘meevaller’ bij de Lerarenbeurs. De studiebeurs die leraren kunnen aanvragen om een opleiding te volgen. De aanvragen bleven achter bij dat wat was begroot. Minister Bussemaker schrijft dat het bedrag van 100 miljoen euro wordt doorgeschoven naar 2015.

Investeren
De SP weet wel raad met het overgebleven geld. Investeer het in basisonderwijs, laat SP-Kamerlid Arnold Merkies in een persbericht weten. Hij stelt dat vanmiddag voor in de Tweede Kamer. ‘Met dit geld hoeven basisscholen nieuw personeel niet te ontslaan vanwege een dalend budget. Deze leraren kunnen dan in dienst blijven om hun oudere collega’s te vervangen wanneer zij met pensioen gaan.’

Door krimp, stijgende lasten en hogere pensioenpremies hebben basisscholen nu vaak tekorten, volgens de SP. Scholen ontslaan dan noodgedwongen leraren, waardoor de klassen groter worden. Met het eenmalige bedrag kan de ergste pijn worden verzacht voor de basisscholen.

Bron: AOb

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!