De Europese Commissie heeft besloten dat de btw voor digitale publicaties omlaag gaat van 21 naar 6 procent. Dat kan ertoe leiden dat digitale leermiddelen goedkoper worden.

De vraag is nu of ook digitale leermiddelen worden gerekend tot ‘digitale publicaties’. Dat hopen onderwijspartijen: het hoge belastingtarief staat namelijk het investeren in moderne, digitale leermiddelen in de weg. Het is veel goedkoper om papieren lesboeken aan te schaffen. Hiervoor hoeven scholen slechts 6 procent btw te betalen. Als digitale leermiddelen voor scholen toegankelijk en betaalbaar zijn, kunnen leerlingen makkelijker op hun eigen niveau worden uitgedaagd. Leraren krijgen zo ook sneller inzicht in de vorderingen van hun leerlingen. Met digitale leermiddelen hoeven ze minder zelf na te kijken waardoor ze meer tijd overhouden voor de leerlingen.

Het verlagen van de btw was een van de actiepunten in het manifest ‘Nú investeren in onderwijs van morgen’ van vijftien onderwijs-en marktpartijen. Dit manifest werd in januari 2017 gepresenteerd aan de politiek. Nederlandse politici waren hiervan voorstander, maar tot vandaag lagen Europese regels dwars. Dat Brussel nu groen licht geeft voor belastingverlaging op e-publicaties is een belangrijke stap op weg naar verlaging van de btw op digitale leermiddelen.

 

Aanmelden Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan gratis in voor onze Nieuwsbrief en ontvang nieuws en wetenswaardigheden rondom de onderwijs financiën!

You have Successfully Subscribed!